История

През 1955 година в чехословашката република бил направен биологичен експеримент за получаване на кучило между НОК (Немско овчарско куче) и карпатския вълк.
По времето на експеримента са били получени кучила както от женска НОК и вълк, така и от вълчица и мъжкият НОК. Преобладаващото мнозинство от полученото потомство отговаряше на изискването за по-нататъшното развъждане. През 1965 година след края на експеримента се очерта план за оформянето за новата порода, целяща да съвмести полезните качества на вълк с тези на кучето. През 1982 година породата се признава за национална на Чехословашката република.

Произход и инициаторите на породата:
През 1955 година инженер Карел Хартл (Karel Hartl) започнал работа върху тази идея в развъдник за граничарски кучета в Либейовиц. Първите опити да се заплоди вълчицата Брита с мъжкият НОК са били неуспешни. След като смениха мъжкаря първото кучило на Брита и мъжкия НОК Cezar z Brezoveho haje се е родило на 26 май 1958 година. Анатомични и физиологични разлики между хибридните кученца и двамата родители са били проучени, тестирани са били способността им към обучаването, издръжливостта и активността им. Подбраните хибриди били заплождани с кучета от породата немска овчарка, без да имат роднинска връзка. Второто поколение би могло да бъде да се тренира и възпитава при условие че малките веднага се изолират и ще се отглеждат индивидуално.
Също така вълчицата Брита била заплодена от мъжкият НОК Kurt z Vaclavky и от нея са тръгнали първите две линии на хибридите. Третата линия – пак от Чехия – тръгнала от вълк Арго и женската НОК Astra z SNB. Потомствотото й е било получено в полицейският развъдник в Бихори през 1968 година. Абревиатурата „CV“ (Чешки Влчак) е използвана за обозначаване на хибридите, кръстосани и от двете линии.( женска НОК-мъжкар вълк и обратното).
През 70-тте години повечето от хибридите са били пратени вновите развъдници зада може най-добрите представители да пазят “желязната завеса”.

Външен вид
И по строеж на тялото и по-външен вид породата напомня вълка. Минималната височина е 65см за мъжките и 60 см за женските-горен предел за височина няма.
Съотношението на височина към дължина е 9 към 10.Количеството на зъбите е 42 пълен комплект,допуска се ножницообразна захапка както и клещообразна.

Характер и поведение
Чехословашкия вълчак е ненадминат бегач на дълги разстояния,неговите движения са леки и хармонични. По време на развитието на породата са правени тестове за издръжливост,кучетата са издържали 100км бягане със средна скорост 12км/ч.
Чехословашкия вълчак установява много силно социално отношение не само със собственика но и с неговото семейство. Те лесно се научават да живеят заедно с домашните животни,но се срещат трудности при среща с чужди животни. Много е важно да се подтисне страстта към лова в млада възраст.
Чехословашкия вълчак е много игрив и темпераментен,леко се обучава. По скоро има разностранни качества за дресировка отколкото за тясна специализация.
Поведението на Чсв е целенасочено-на него му е необходима мотивация за тренировката. Най-честа причина за неуспех е многократното повтаряне на едно и също упражнение ,в резултат на което Чсв губи мотивацията си за работа. Чсв има великолепно обоняние. Той може да работи самостоятелно и на глутница. Тези качества са много полезни и затова той се използва в армията. Друго ценно качество на Чехословашкия вълчак е че не разкрива местонахождението си с лай което е характерно за повечето кучета. От друга страна има ситуации при които лаят е необходимо средство. За да се научи Чсв да работи надеждно и стабилно е необходимо повече време от специализираните породи кучета

Напишете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *